Brunch je výraz přejatý z angličtiny a vznikl spojením slov breakfast (snídaně) a lunch (oběd). Nejedná se tedy o nic jiného než pozdní snídani, a to především o víkendu. Kvůli obavám z hladu si prostě natočíte budík na později, důsledně zatáhnete závěsy, ať vás ráno sluníčko netahá z postele, vstanete nejdřív v devět, natáhnete na sebe pohodlné oblečení a vyrazíte na místo určení. Plánování je důležité, neboť vyrazit jen tak někam bez rozmyslu se neoplácí. Ano, ano, nad tímto článkem se pyšně tyčí informace, že už i Ostrava má své brunche. Avšak pozor, tyto víkendové radovánky ještě neprobíhají zcela pravidelně.
Nejprve trochu historie. Brunch vymysleli v Anglii na konci 19. století, v první polovině 20. století se pak rozšířil dále do světa, především do Spojených států a do Ostravy. 🙂 Podstatou brunche ovšem není jen dobré jídlo či dokonce přejídání, ale především setkávání s přáteli či s rodinou, nebo třeba oslava narozenin či životního výročí.
S módními brunchy se v poslední době roztrhl pytel. Zatímco ještě před pár lety podávaly typický brunch především luxusní hotely (jeden takový v Ostravě skutečně máme, pokud vás láká brunchit v Imperialu, udělejte si čas v neděli), dnes víkendové hodování zařazují do své nabídky čím dál častěji i menší bistra a kavárny. Umožňují tak svým hostům poznat a ochutnat během dvou (tří, čtyř…) hodin řadu jídel. Oproti běžné jednochodové snídani se brunch skládá až z deseti pokrmů (někdy i více) v porcích, jaké si sami naberete, obvykle za fixní poplatek.
Cafe Club Dock – zakotvit v Docku se vyplatí, banda sympatických holek hlásá, že #snidanesblizuje. Za neomezenou konzumaci domácích dobrot zaplatíte za dospěláka 140 Kč, za malého sviště 80 Kč za jídlo. K pití mají skvělé pečené čaje, fresh, kafe i kakao. Snídaně vás tu celkem vyjde i s bohatým pitným režimem do 250 Kč. Všem snídaním vévodí pečivo a různé namatlánky (skvělá paštika a různé pomazánky), nikdy nezapomínejte na přísloví „Líná huba, holé neštěstí.“ Pak k vám z kuchyně dorazí třebas vajíčka nebo polévka. Nabídka se holkám v průběhu roku mění (záleží na sezóně a určitě i na náladě holek), pokud však na brunchovém stole uvidíte domácí termix nebo crumble, neváhejte ani minutu. Odzkoušela jsem ho již dřív za vás a rozhodně to stojí za to.
Hladovět můžete v Ostravě i v sobotu, pak vás vaše nohy nejspíš ponesou do COKafe. Za mě tento brunch nejvíc sedne všem, kteří se z různých důvodů v jídle nimrají, tedy například – nejí maso, nejí lepek nebo laktózu. Neberte však tento fakt úplně doslova, ať se nezklamete. Opět platí, že štěstí přeje připravenému, takže třeba jen pár dní předem koukněte na facebook na aktuální menu a ujistěte se o všem, co vás zajímá.
Jednou měsíčně se brunchuje i v kavárně U Černého stromu, více informací o termínu a menu prozradí vševědoucí facebook. Koncept zdejšího brunche je lehce odlišný. Menu je dopředu stanoveno a obvykle je i typicky kolorováno, holky se inspirují trendy jiných zemí a dělají brunche ve francouzském, anglickém stylu nebo se s radostí zaprodávají některým surovinám, samotnou mě překvapuje, jak lze upravit jahody, tak aby si na své přišli i muži. V ceně 200 Kč je zahrnuto tříchodové menu i konzumace čaje a filtrované kávy. Nezapomeňte si včas koupit stravenku a na vlastní chuť prožít #brunchustromu.
A jak poznáte, že brunch stál opravdu za to. Předně na něj budete ještě ve středu s úsměvem na tváři vzpomínat. Avšak já osobně hodnotím kvalitu brunche taky podle nacpaného břicha. A myslete si o tom, co chcete 🙂 . Když se vrátím z brunche, zhroutím se do postele s knihou a z ní mě opět vytáhne jen malý hlad a chuť na něco lehkého až večer, pak byl brunch vydatný a já ho hodnotím jako vypečený 🙂 .