• Domů
  • Všehochuť
  • Restaurant Day
    • Blog
    • Registrace
    • Informace
    • Bejvávalo
    • Vedoucí jídelny
  • Recenze
  • O mně
    • Můj příběh
    • O Gastronautce
    • K čemu jsem dobrá?
  • Kontakt
  • Domů
  • Všehochuť
  • Restaurant Day
    • Blog
    • Registrace
    • Informace
    • Bejvávalo
    • Vedoucí jídelny
  • Recenze
  • O mně
    • Můj příběh
    • O Gastronautce
    • K čemu jsem dobrá?
  • Kontakt

Vánoce jsou tady!

7.12.2016

 

Zbožňuji vánoční čas, v troubě mám první várku vanilkových rohlíčků, na stole horký punč a počítač. Co víc si přát? Usedám do svého žlutého ušáku. Chci se s vámi podělit o pár tipů na chutné vánoční dárky. Nechť jsou vám následující řádky pořádnou dávkou inspirace. Čtěte dál, pokud chcete dát dárek někomu, kdo rád vaří. Ve hře však zůstává i skupina, která si ráda pochutnává. Ony jsou si totiž tyto veličiny celkem podmíněny. Kuchařky teď prostě frčí. Stačí na chvíli zavítat do knihkupectví a garantuji vám, že neodejdete s prázdnou.

Loni jsem dávala Kuchařku z ostrova Sardinie, protože kdo říká, že nemá rád středomořskou kuchyni, ten kecá. Podle svého nejchutnějšího vědomí a svědomí jsem v kuchařce zalistovala, vybrala top recept s ohledem na obdarovaného, který jsem v knize založila, a následně nakoupila pár kvalitních ingrediencí, z kterých se pokrm skládal. Nakupovala jsem především v super prodejnách Sheep shop na Nádražní ulici poblíž zastávky Důl Jindřich, Marks and Spencer v obchoďáku Karolina a v neposlední řadě v La Formaggeria na Puchmajerově ulici kousek od Masarykáče. Pokud se rozhodnete pro něco podobného a budete chtít poradit s výběrem těch nejlepších surovin, napište mi. Všechny tipy, ke kterým jsem se složitě projedla, s vámi ráda posdílím.

Letos dávám kuchařku Nalož to. Autorka Daniela Turecká byla nedávno v Ostravě na návštěvě. Knihy mám tedy navíc s osobním věnováním a podpisem. Teď se nechlubím, ale spíš vás chci popostrčit. Pokud toužíte po něčem podobném, napište jí, myslím, že vám knihu moc ráda podepíše. A nejen Daniela, pevně věřím tomu, že podobně by se zachoval kdokoli. Naložila jsem pár hermelínů a očekávám, že combo v podobě doma naloženého sýru a kuchařka Nalož to bude mít pod stromkem úspěch.

Pokud to někdo myslí smrtelně vážně a vaření je skutečně jeho vášní, zaplesá dle mého nad klasickými tituly Domácí kuchařka od Magdaleny Dobromily Rettigové nebo Umění francouzské kuchyně Julie Child. Jo jo, zabalit takhle jednu z těchto knih do litinového hrnce, to je sen. Proč právě litina? Je vysoce odolná, velmi dlouho drží teplotu, takže je mimořádně vhodná na pozvolné vaření. Klidně bych se nebála rovnou obdarovaného požádat o dlouho tažené hovězí po burgundsku právě podle receptu paní Childové. Pak totiž nedáváte jako dárek jen hrnec a knihu, ale dáváte zážitek, a to pro vás pro oba. Já mít doma kousek hovězího, běžím k té plotně hned. A kdyby náhodou hovězí nebylo, pak s tím hrncem usnu v objetí.

Pro ty, kteří baští zdravě, doporučuji hlavně tituly Lehká kuchyně Zdeňka Pohlreicha nebo Lahodně s Ellou a Lahodně s Ellou každý den. Všechny zmíněné knihy vlastním a opakovaně v nich ráda listuji a připravuji podle nich zdravé dobroty. Lehkou kuchyni jsem si mimo jiné pořídila z ryze vlasteneckého popudu, graficky za ní totiž stojí skvělý ostravský umělec.

Chcete snad obdarovat chlapa? Pak jednoznačně doporučuji luxusní knihu s nadčasovou grafikou a skvělými fotografiemi Kuchařka pro mého muže, vážím si na ní především podrobných pracovních postupů, které jsou doplněny fotografiemi a nechybí ani obrázky výsledných pokrmů. Podle mě není možné na cestě ke kýženému cíli zapochybovat. Navíc je tak trochu interaktivní. V knize je místo pro osobní věnování i na vlepení fotografií, ať už receptů či rodinných momentek. Knížka je tak kuchařkou, deníkem i zápisníkem v jednom. Upřímně! Jak to vidím já? Co takhle vlepit do této kuchařky sérii lehce lechtivých fotek z vaší kuchyně? Myslím, že ve výsledku může jít o velmi originální dárek. Co říkáte dámy?

lifestoryvanoce
Sdílet

Všehochuť

Může se vám také líbit

Amatérští kuchaři žhaví plotny. Blíží se další Restaurant Day.
18.5.2018
Pro koláč šla bych světa kraj
22.6.2017
Sezóna pikniků budiž zahájena
15.5.2017
  • O gastronautce

    Gastronautka

    Gastronautka chtěla být celé dětství kosmonautem. Jen si prostě našla kluka, začala mu z lásky vařit, protože láska prochází žaludkem. Později se s tím klukem rozešli, ale ona už u sporáku zůstala zaseklá. A tak vaří a vaří tam za sedmero těžebními věžemi až dodnes. Když zrovna nevaří, organizuje gastro akce v Ostravě nebo obráží podniky a píše, jak se jí tam líbilo a jak jí chutnalo.

  • Štítky

    blog brunch brunchustromu cestování lifestory marakéš maroko ostrava ostrava city ostravacity recenze restaurantday restaurantdayostrava snidanesblizuje travelling vanoce velikonoce
  • Odběr novinek

  • Sledujte Gastronautku




@gastronautka
  • Oblíbené články

    • P(h)olévku pro všechny!
      31.1.2017
    • Jak chutná Brno v červenci 2016
      2.7.2016
    • Snídaně pro spáče zdomácněla i v Ostravě
      6.8.2016
  • Kontaktujte nás

    • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
  • Sledujte Gastronautku

  • Partneři

    PixelwritersGetWeb.czOstrava

© Copyright 2016 Gastronautka.cz