• Domů
  • Všehochuť
  • Restaurant Day
    • Blog
    • Registrace
    • Informace
    • Bejvávalo
  • Recenze
  • O mně
    • Můj příběh
    • O Gastronautce
    • K čemu jsem dobrá?
  • Kontakt
  • Domů
  • Všehochuť
  • Restaurant Day
    • Blog
    • Registrace
    • Informace
    • Bejvávalo
  • Recenze
  • O mně
    • Můj příběh
    • O Gastronautce
    • K čemu jsem dobrá?
  • Kontakt

Co bylo dřív? Vejce nebo slepice?

17.4.2017

Myslela jsem si, že touto dobou budu datlovat článek o „Fish and chips“. Ještě před pár dny jsem se poflakovala ulicemi Londýna. Do královského města jsem dorazila s kapsou plnou liber. Byla jsem připravena, že na každém rohu je proměním v mastný novinový balíček. Nakonec se nekonal žádný kulinářský zážitek, kapsa plná liber nestačila ani na jednu návštěvu restaurace. To město je prostě proklatě drahé. Mé chuťové ambice rozhodně nebyly naplněny. Spíš jsem už od třetího dne začala mít šílenou chuť na vajíčka. A tak teď budu místo o rybách psát o vejcích. Navíc tu máme duben a já si myslím, že vajíčka jsou prostě symbolem Velikonoc a právě se probouzejícího jara.

Vajíčka jsou malý zázrak. Většinou je to přesně ta surovina, kterou máme doma vždycky, a proto ji možná nedoceňujeme. Zkuste si však představit, co všechno byste nemohli bez vajec mít?

Nedělní ráno by bez nich přece úplně ztratilo smysl.

Bez vajec nejsou ani koláče!

Nebo třeba štědrovečerní salát, který je pro většinu českého národa opravdovým symbolem Vánoc, by prostě musel bez vajíček zmizet z povrchu zemského.

A tak dále, a tak dále. Vymyslet by se dalo mnohé, mě třeba toto k blahořečení slepiček bohatě stačí.

 

A kam na vejce v Ostravě? Sepsala jsem pro vás top svatou trojici. 

Do La Petite Conversation na pětky. Popravdě už ani nevím, co přesně tam je, určitě parmezán i prosciutto. Obvykle si už ani nečtu nabídku, pětky jsou jasná volba. Mistr ostravské vrcholné gastronomie v oboru „volské oko“ svůj rondon obléká každý den právě v LaPeCu a vejce si tu sází opravdu na jedničku.

Skvěle válí i v Boulích. Bistro, které každý týden obměňuje svoji nabídku, většinou nezapomíná do menu zařadit skvělá zastřená vejce. Takže až narazíte v nabídce na kváskový chleba s trhaným masem a ztraceným vejcem nebo na kváskový chleba s avokádem a ztraceným vejcem, nehledejte nic dalšího a jejich zastřená vejce vyzkoušejte.

A jednoznačně nejlepší vejce Benedikt mají v A Café. Tato senzační pochoutka spatřila světlo světa v New Yorku už někdy na konci devatenáctého století. Kdo tuto specialitu ochutná, jednou provždy se zamiluje. O původu pokrmu koluje opravdu nespočet verzí a povídaček. Ta nejprofláklejší říká, že v roce 1860 jistý wallstreetský bankéř Benedict a štamgast manhatanského restaurantu Delmonico v jedné ososbě prohlásil, jak je znuděn stálou nabídkou. Bleskovou odpovědí majitele hotelu byly vejce Benedikt. Ať už je to pravda nebo ne. My to máme rozhodně nejblíž do právě zmiňovaného A Café v Mariánkách.

Tak dobrou chuť. Mimochodem, co myslíte? Bylo dřív vejce nebo slepice?

blogostravaostrava cityrecenzevelikonoce
Sdílet

Všehochuť

Může se vám také líbit

18.5.2019 > Restaurant Day v paláci
19.3.2019
Amatérští kuchaři žhaví plotny. Blíží se další Restaurant Day.
18.5.2018
Važte si chleba, bez něho je lidem zle
16.1.2018
  • O gastronautce

    Gastronautka

    Gastronautka chtěla být celé dětství kosmonautem. Jen si prostě našla kluka, začala mu z lásky vařit, protože láska prochází žaludkem. Později se s tím klukem rozešli, ale ona už u sporáku zůstala zaseklá. A tak vaří a vaří tam za sedmero těžebními věžemi až dodnes. Když zrovna nevaří, organizuje gastro akce v Ostravě nebo obráží podniky a píše, jak se jí tam líbilo a jak jí chutnalo.

  • Štítky

    blog brunch brunchustromu cestování lifestory marakéš maroko ostrava ostravacity ostrava city recenze restaurantday restaurantdayostrava snidanesblizuje travelling vanoce velikonoce
  • Odběr novinek

  • Sledujte Gastronautku



  • Oblíbené články

    • P(h)olévku pro všechny!
      31.1.2017
    • Važte si chleba, bez něho je lidem zle
      16.1.2018
    • Jak chutná Brno v červenci 2016
      2.7.2016
  • Kontaktujte nás

    • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
  • Sledujte Gastronautku

  • Partneři

    PixelwritersGetWeb.czOstrava

© Copyright 2016 Gastronautka.cz