Myslela jsem si, že touto dobou budu datlovat článek o „Fish and chips“. Ještě před pár dny jsem se poflakovala ulicemi Londýna. Do královského města jsem dorazila s kapsou plnou liber. Byla jsem připravena, že na každém rohu je proměním v mastný novinový balíček. Nakonec se nekonal žádný kulinářský zážitek, kapsa plná liber nestačila ani na jednu návštěvu restaurace. To město je prostě proklatě drahé. Mé chuťové ambice rozhodně nebyly naplněny. Spíš jsem už od třetího dne začala mít šílenou chuť na vajíčka. A tak teď budu místo o rybách psát o vejcích. Navíc tu máme duben a já si myslím, že vajíčka jsou prostě symbolem Velikonoc a právě se probouzejícího jara.
Vajíčka jsou malý zázrak. Většinou je to přesně ta surovina, kterou máme doma vždycky, a proto ji možná nedoceňujeme. Zkuste si však představit, co všechno byste nemohli bez vajec mít?
Nedělní ráno by bez nich přece úplně ztratilo smysl.
Bez vajec nejsou ani koláče!
Nebo třeba štědrovečerní salát, který je pro většinu českého národa opravdovým symbolem Vánoc, by prostě musel bez vajíček zmizet z povrchu zemského.
A tak dále, a tak dále. Vymyslet by se dalo mnohé, mě třeba toto k blahořečení slepiček bohatě stačí.
A kam na vejce v Ostravě? Sepsala jsem pro vás top svatou trojici.
Do La Petite Conversation na pětky. Popravdě už ani nevím, co přesně tam je, určitě parmezán i prosciutto. Obvykle si už ani nečtu nabídku, pětky jsou jasná volba. Mistr ostravské vrcholné gastronomie v oboru „volské oko“ svůj rondon obléká každý den právě v LaPeCu a vejce si tu sází opravdu na jedničku.
Skvěle válí i v Boulích. Bistro, které každý týden obměňuje svoji nabídku, většinou nezapomíná do menu zařadit skvělá zastřená vejce. Takže až narazíte v nabídce na kváskový chleba s trhaným masem a ztraceným vejcem nebo na kváskový chleba s avokádem a ztraceným vejcem, nehledejte nic dalšího a jejich zastřená vejce vyzkoušejte.
A jednoznačně nejlepší vejce Benedikt mají v A Café. Tato senzační pochoutka spatřila světlo světa v New Yorku už někdy na konci devatenáctého století. Kdo tuto specialitu ochutná, jednou provždy se zamiluje. O původu pokrmu koluje opravdu nespočet verzí a povídaček. Ta nejprofláklejší říká, že v roce 1860 jistý wallstreetský bankéř Benedict a štamgast manhatanského restaurantu Delmonico v jedné ososbě prohlásil, jak je znuděn stálou nabídkou. Bleskovou odpovědí majitele hotelu byly vejce Benedikt. Ať už je to pravda nebo ne. My to máme rozhodně nejblíž do právě zmiňovaného A Café v Mariánkách.
Tak dobrou chuť. Mimochodem, co myslíte? Bylo dřív vejce nebo slepice?