• Domů
  • Všehochuť
  • Restaurant Day
    • Blog
    • Registrace
    • Informace
    • Bejvávalo
  • Recenze
  • O mně
    • Můj příběh
    • O Gastronautce
    • K čemu jsem dobrá?
  • Kontakt
  • Domů
  • Všehochuť
  • Restaurant Day
    • Blog
    • Registrace
    • Informace
    • Bejvávalo
  • Recenze
  • O mně
    • Můj příběh
    • O Gastronautce
    • K čemu jsem dobrá?
  • Kontakt

Přeji krásné Vánoce všem!

19.12.2016

Vyhlížím z pohodlného křesla směrem k oknu, zasněně koukám a přemýšlím, jak báječné chvíle v posledních dnech mám. Vše je umocněno šálkem horké čokolády a venkovní chumelenicí. Moc bych vám všem přála, ať jsou vaše poslední chvíle adventní provoněny skořicí a prostoupeny všudypřítomnou pohodou. A jak na to? Všechny rady jsou samozřejmě nad zlato. Možná nějakou z nich ještě v posledním týdnu na mé doporučení prožijete. 

V první chvíli je třeba nestresovat nad tím, jak ten čas rychle letí. Za druhé si myslím, že pravidelné popíjení vánočního punče a vaječného koňaku má na celkovou pohodu taky celkem vliv. Do třetice je třeba myslet hlavně na sebe, jen pak kolem sebe můžete šířit dobrou náladu. V praxi to znamená, že se budete celý poslední týden už jen a jen hýčkat.

Pokud ještě přemýšlíte nad tím, co budete servírovat u štědrovečení tabule, mám tu pár tipů. Jsem zastánce tradičních Vánoc. A to doslova. U štědrovečení tabule u mě nenajdete prvoplánově bramborový salát a smaženou rybu. Pátrám v kuchařkách svých babiček a nějaký ten pátek jedu spíš v klasice, u mě nechybí hlavně staročeský Kuba, rybí polévka, kapr na černo nebo povidlový jahelník. Nemá cenu papouškovat to, co už bylo napsáno, a tak sdílím osvědčené recepty, Kubu dělám podle Zdeňka, rybí polévku podle babičky, kapra podle Apetitu a jahelník podle Markéty Pavleje.

Povidlový jahelník

Víte třebas, že až do poloviny 20. století bylo na Štědrý večer zejména oblíbené uzené maso a bramborové knedlíky s povidlovou omáčkou? Nebo že se na sklonku první republiky jedli hlavně hlemýždi? Útok bramborového salátu na štědrovečerní stoly, nejčastěji se spojencem v podobě kapra, pak vypukl až v padesátých letech minulého století. Zvyk se k nám dostal pravděpodobně z Vídně, kde se salát k pečenému kapru objevuje při štědrovečerní večeři už kolem roku 1900.

Co by vám ještě mohlo před Štědrým dnem zvednout náladu?

  • V Ostravě máme rybárnu. Před nedávnem se dokonce z hůř dostupného místa u ostravského pivovaru přestěhovala do centra na Kuří rynek. Při procházce za vánočním punčem si můžete pořídit kromě „opičky“ i štědrovečení rybu. Kluci z Rybárny na Kuřím rynku mají v nabídce mnoho sladkovodních i mořských ryb. A víte, co dokonce dokážou? Loni mi s úsměvem na tváři vyfiletovali kapra. Ano, ano, to skutečně jde.
  • Posledních pár let peču cukroví, ale nezapomínám na to, že pečení není maratón. Nezapomínám na to, že nejde o to, přiblížit se nějaké číselné metě a upéct třeba dvacet druhů. Já se letos zastavila na čísle sedm. Pokud jste nakonec pečení nestíhali a teď vás to možná trochu mrzí, pak bych ráda vyzdvihla nepečený recept na pistáciové kuličky a nominovala ho na objev letošního roku. Tohle určitě hravě stihnete.
  • Jsou věci mezi nebem a zemí, do kterých se neoplatí strkat nos. Jedna z nich je, že se nikdy nenaučím péct makronky. Máte to stejně? Co dělat, když k mým Vánocům neodmyslitelně patří? Skvěle je dělá Hanka z Makronek, Kačka z Pečworku, Trisha ze Sladkého království nebo Peťa z Nejen Sladká Peťule. Ať už se rozhodnete pro kteroukoli z dam, nebudete litovat. Kdo právě namítá, že makronky na sváteční stůl nepatří, nechť chvíli vyčká, na Štědrý den s vámi budu sdílet fotky a vy si sami budete moci říct, jestli to těm makronkám vedle vanilkových rohlíčků a rumových kuliček sluší. Na druhou stranu, pokud mi věříte a nějakou tu makronku ještě koupíte, nejlépe každou s jinou příchutí, máte rázem minimálně několik druhů cukroví a můžete se pochlubit mámě.
  • Nevyčítejte si, že nemáte věnec na dveřích nebo že jste si včas neumotali adventní věnec. Prostě si jen naplánujte při jedné z cest z práce návštěvu květinářství. Čerstvé květiny k mým Vánocům prostě patří. Moje kytka byla loni uvázána z lílií a nejedné návštěvě vyrazila dech. Za všechny doporučuji Květiny Cezar na ulici Čs. Legií nebo Welany Flowers poblíž hotelu Imperial.
  • Nemáte dárky? Pár tipů najdete u mě. Nebo se na to prostě vykašlete. Případně úsměv na tváři má rozhodně větší hodnotu než cokoli jiného.

 

A je to … Máte rybu, vymyšlené štědrovečerní menu, vyřešenou výzdobu a „napečené“ cukroví. Teď už jen ta horká čokoláda a pohodlné křeslo, ať v tom nejedu sama. Nesmírně vesmírné Vánoce všem přeje Gastronautka!

Krásné vánoce

lifestoryostravaostravacityvanoce
Sdílet

Všehochuť

Může se vám také líbit

18.5.2019 > Restaurant Day v paláci
19.3.2019
Amatérští kuchaři žhaví plotny. Blíží se další Restaurant Day.
18.5.2018
Važte si chleba, bez něho je lidem zle
16.1.2018
  • O gastronautce

    Gastronautka

    Gastronautka chtěla být celé dětství kosmonautem. Jen si prostě našla kluka, začala mu z lásky vařit, protože láska prochází žaludkem. Později se s tím klukem rozešli, ale ona už u sporáku zůstala zaseklá. A tak vaří a vaří tam za sedmero těžebními věžemi až dodnes. Když zrovna nevaří, organizuje gastro akce v Ostravě nebo obráží podniky a píše, jak se jí tam líbilo a jak jí chutnalo.

  • Štítky

    blog brunch brunchustromu cestování lifestory marakéš maroko ostrava ostravacity ostrava city recenze restaurantday restaurantdayostrava snidanesblizuje travelling vanoce velikonoce
  • Odběr novinek

  • Sledujte Gastronautku



  • Oblíbené články

    • P(h)olévku pro všechny!
      31.1.2017
    • Važte si chleba, bez něho je lidem zle
      16.1.2018
    • Jak chutná Brno v červenci 2016
      2.7.2016
  • Kontaktujte nás

    • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
  • Sledujte Gastronautku

  • Partneři

    PixelwritersGetWeb.czOstrava

© Copyright 2016 Gastronautka.cz