Zajímalo by mě, jak Italové nahlíží na parmazán? Jak Francouzi na dijonskou hořčici? Jak Maďaři na segedínský guláš? Berou tyto speciality jako samozřejmost nebo je opěvují? A jak to vlastně máme my? Co má společného Pohořelický kapr a parmská šunka prosciutto? Všechny tyto potraviny jsou na seznamu potravinářských produktů, které si vysloužily ochranu Bruselu a mohou se pochlubit modrožlutým razítkem. Evropa je rozdává tradičním krajovým produktům, které jsou typické pro určitou oblast nebo svoji typickou recepturu.
Znamená to, že Pardubický perník se smí vyrábět jen v Pardubicích a Třeboňský kapr musí brodit výhradně břehy jihočeských rybníků. Nejen místo, ale stejně důležitá je i receptura nebo výroba. To vše musí být přesně specifikováno a dodržováno. Mezi české potraviny, které o celoevropskou registraci usilují zatím neúspěšně, patří třeba i moje oblíbené Olomoucké tvarůžky.
Ať už syrečky mají či nemají svůj metál z Bruselu, podstatné je, že si jich tam v Holomócu váží. I proto myslím pořádají Tvarůžkový festival. Takže co s prosluněným víkendem a bandou přátel, kteří nemají do čeho píchnout: „Jede se na tvargle do Holomóca“.
Mezi TOP zážitky považuji:
- Tvarůžkové rissoto restaurace Lobster, která na svém webu hlásá, že si je vědoma, že dobrou restauraci dělají především lidé. Viditelně to pro ně není jen lákavé copywriterské klišé, protože kromě jejich pokrmů mě dostala ta skvělá atmoška, která z jejich stanu linula i přes všudypřítomný tvarůžkový odér. Na tom pánovi, co mě obsluhoval bylo prostě vidět, že vaří hlavně srdcem. A toho já si moc vážím. Až budete mít cestu kolem Olomouce, zastavte se k nim. Vím také, že Lobster dorazí do Ostravy na Garden Food Festival v červnu. Nenechte si je ujít.
- Tvarůžkový tataráček, který připravoval skoro každý stánek. Aby taky ne. Kdo ještě nikdy nevyzkoušel, nechť neotálí. Když si ten svůj dělávám doma, sáhnu vždy po úpravě podle Kluků v akci. Ten jejich recept je opravdu vypečený. V Olomouci jsme ochutnali ten z hostinského pivovaru Moritz.
- Tvarůžková zmrzlina z Kavárny u Lišky Bystroušky. Přesně polovině naší výpravy tato zmrzka nechutnala, druhá polovina se po ní mohla utlouct.
A jak se věci mají u nás v Ostravě. To bych to nebyla já, kdybych teď vaše rozdováděné chuťové pohárky neuměla ukočírovat.
Sbalte si tedy do baťůžku balíček žvýkaček a vyražte na Mexiko.
V Hostinci U Buroně jsou nakládané tvargle vyhlášené. Když vystoupíte na konečné osmičky v Porubě, do hodinky jste příjemnou cestou přes louky na lesy na místě. Otevřeno tu mají od pondělí do středy od druhé odpoledné do desáté večerní, ve čtvrtek odpočívají, v pátek začínají už v jednu odpoledne a končí opět v deset dřív než klekánice vystrčí nos, o víkednu jsou tam už od jedenácté dopolední a setrvávají do obvyklé desáté večerní.
Nebo přijďte na květnový brunch do Černého stromu, s Buchtou v zástěře si na špacír vezmeme jako hlavní ingredienci právě Olomoucký syreček.