• Domů
  • Všehochuť
  • Restaurant Day
    • Blog
    • Registrace
    • Informace
    • Bejvávalo
  • Recenze
  • O mně
    • Můj příběh
    • O Gastronautce
    • K čemu jsem dobrá?
  • Kontakt
  • Domů
  • Všehochuť
  • Restaurant Day
    • Blog
    • Registrace
    • Informace
    • Bejvávalo
  • Recenze
  • O mně
    • Můj příběh
    • O Gastronautce
    • K čemu jsem dobrá?
  • Kontakt

Na tvargle do Holomóca

2.5.2017

Zajímalo by mě, jak Italové nahlíží na parmazán? Jak Francouzi na dijonskou hořčici? Jak Maďaři na segedínský guláš? Berou tyto speciality jako samozřejmost nebo je opěvují? A jak to vlastně máme my? Co má společného Pohořelický kapr a parmská šunka prosciutto? Všechny tyto potraviny jsou na seznamu potravinářských produktů, které si vysloužily ochranu Bruselu a mohou se pochlubit modrožlutým razítkem. Evropa je rozdává tradičním krajovým produktům, které jsou typické pro určitou oblast nebo svoji typickou recepturu.

Znamená to, že Pardubický perník se smí vyrábět jen v Pardubicích a Třeboňský kapr musí brodit výhradně břehy jihočeských rybníků. Nejen místo, ale stejně důležitá je i receptura nebo výroba. To vše musí být přesně specifikováno a dodržováno. Mezi české potraviny, které o celoevropskou registraci usilují zatím neúspěšně, patří třeba i moje oblíbené Olomoucké tvarůžky.

 

Ať už syrečky mají či nemají svůj metál z Bruselu, podstatné je, že si jich tam v Holomócu váží. I proto myslím pořádají Tvarůžkový festival. Takže co s prosluněným víkendem a bandou přátel, kteří nemají do čeho píchnout: „Jede se na tvargle do Holomóca“.

Mezi TOP zážitky považuji:

  • Tvarůžkové rissoto restaurace Lobster, která na svém webu hlásá, že si je vědoma, že dobrou restauraci dělají především lidé. Viditelně to pro ně není jen lákavé copywriterské klišé, protože kromě jejich pokrmů mě dostala ta skvělá atmoška, která z jejich stanu linula i přes všudypřítomný tvarůžkový odér. Na tom pánovi, co mě obsluhoval bylo prostě vidět, že vaří hlavně srdcem. A toho já si moc vážím. Až budete mít cestu kolem Olomouce, zastavte se k nim. Vím také, že Lobster dorazí do Ostravy na Garden Food Festival v červnu. Nenechte si je ujít.
  • Tvarůžkový tataráček, který připravoval skoro každý stánek. Aby taky ne. Kdo ještě nikdy nevyzkoušel, nechť neotálí. Když si ten svůj dělávám doma, sáhnu vždy po úpravě podle Kluků v akci. Ten jejich recept je opravdu vypečený. V Olomouci jsme ochutnali ten z hostinského pivovaru Moritz.
  • Tvarůžková zmrzlina z Kavárny u Lišky Bystroušky. Přesně polovině naší výpravy tato zmrzka nechutnala, druhá polovina se po ní mohla utlouct.

 

A jak se věci mají u nás v Ostravě. To bych to nebyla já, kdybych teď vaše rozdováděné chuťové pohárky neuměla ukočírovat.

Sbalte si tedy do baťůžku balíček žvýkaček a vyražte na Mexiko.

V Hostinci U Buroně jsou nakládané tvargle vyhlášené. Když vystoupíte na konečné osmičky v Porubě, do hodinky jste příjemnou cestou přes louky na lesy na místě. Otevřeno tu mají od pondělí do středy od druhé odpoledné do desáté večerní, ve čtvrtek odpočívají, v pátek začínají už v jednu odpoledne a končí opět v deset dřív než klekánice vystrčí nos, o víkednu jsou tam už od jedenácté dopolední a setrvávají do obvyklé desáté večerní.

Nebo přijďte na květnový brunch do Černého stromu, s Buchtou v zástěře si na špacír vezmeme jako hlavní ingredienci právě Olomoucký syreček.

 

blogbrunchbrunchustromucestovánílifestoryostravaostravacitytravelling
Sdílet

Všehochuť

Může se vám také líbit

18.5.2019 > Restaurant Day v paláci
19.3.2019
Amatérští kuchaři žhaví plotny. Blíží se další Restaurant Day.
18.5.2018
Važte si chleba, bez něho je lidem zle
16.1.2018
  • O gastronautce

    Gastronautka

    Gastronautka chtěla být celé dětství kosmonautem. Jen si prostě našla kluka, začala mu z lásky vařit, protože láska prochází žaludkem. Později se s tím klukem rozešli, ale ona už u sporáku zůstala zaseklá. A tak vaří a vaří tam za sedmero těžebními věžemi až dodnes. Když zrovna nevaří, organizuje gastro akce v Ostravě nebo obráží podniky a píše, jak se jí tam líbilo a jak jí chutnalo.

  • Štítky

    blog brunch brunchustromu cestování lifestory marakéš maroko ostrava ostravacity ostrava city recenze restaurantday restaurantdayostrava snidanesblizuje travelling vanoce velikonoce
  • Odběr novinek

  • Sledujte Gastronautku



  • Oblíbené články

    • P(h)olévku pro všechny!
      31.1.2017
    • Važte si chleba, bez něho je lidem zle
      16.1.2018
    • Jak chutná Brno v červenci 2016
      2.7.2016
  • Kontaktujte nás

    • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
  • Sledujte Gastronautku

  • Partneři

    PixelwritersGetWeb.czOstrava

© Copyright 2016 Gastronautka.cz