• Domů
  • Všehochuť
  • Restaurant Day
    • Blog
    • Registrace
    • Informace
    • Bejvávalo
  • Recenze
  • O mně
    • Můj příběh
    • O Gastronautce
    • K čemu jsem dobrá?
  • Kontakt
  • Domů
  • Všehochuť
  • Restaurant Day
    • Blog
    • Registrace
    • Informace
    • Bejvávalo
  • Recenze
  • O mně
    • Můj příběh
    • O Gastronautce
    • K čemu jsem dobrá?
  • Kontakt

Můj příběh

Když byla Gastronautka malá holka, říkejme jí tak, protože dnes jí nikdo jinak neřekne, chtěla cestovat po galaxii. Dost možná za to mohl její táta, který rodinnou knihovnu zásoboval odbornou literaturou a večer televizi přepínal na dokumenty o vesmíru. Gastronautka vše sledovala na půl oka, z knih a dokumentů si vzala jen to, co se jí do jejich představ hodilo a pak si je přikrášlila podle sebe. Cesty osudu ji však přes úplně normální základku a střední zavedly a zanechaly v prachsprosté realitě, kde na představy nezbývalo už tolik času. Na výšce ji do cesty přišel kluk, který ji bavil víc než vesmír. A toho kluka zase moc bavilo jídlo, a tak slovo dalo slovo a slova se staly skutkem a Gastronautka prostě začala vařit.

Její první pokusy nebyly úplně slavné, i proto se možná s tím klukem rozešli. Ale její láska k vaření a jídlu zůstala a s dalšími hokusy pokusy byla každým dnem lepší a lepší kuchařka. Právě v této chvíli Gastronautka hodně vzpomínala na svoji mámu, která je taky výbornou kuchařkou a která se jí snažila své umění předat už v útlé pubertě. Tenkrát Gastronautku rady její mámy nechávaly chladnou. Jedno jí však přece jen v mnohém obohatilo. Když celé dětství dostáváte tu nejlepší svíčkovou a užíváte si dokonale vymazleného kuřátka se žlutou (to je tajný a Gastronautčin oblíbený recept kuřátka na kari s rýží, kterou máma vždycky pekla v troubě a nechávala podle rad staré prabáby dojít v peřinách), znáte také metu, ke které se chcete jednou dostat. A věřte nebo nevěřte, dostala se k ní. Dnes vede s mámou o jídle dlouhé hovory, někdy se s ní radí o tom, jak udělat tu vymazlenou svíčkovou, jindy se naopak bez ostychu máma radí s ní o tom, jak udělat dýňovou polévku a jiné výdobytky současného moderního gastrosvěta.

Gastronaučin další kluk už ji dostal v kuchyni sběhlou a společně tloustli a tloustli tam za sedmero těžebními věžemi. Naštěstí se z tloustnutí včas vzpamatovali a rozjeli první bytovou restauraci v Ostravě. Tedy místo, kde Gastronautka vařila také pro své přátele a přátele přátel. Plná motivace tenkrát poprvé zkusila jídlo připravovat s dokonalou precizností, věnovala mnoho času food stylingu a také svému nově založenému instagramu. Tenkrát poprvé zkusila péct svatomartinskou husu celou noc. Na tu chvíli obzvlášť ráda vzpomíná. Ustlala si tehdy na gauči v kuchyni tak, aby byla té huse na blízku. V noci se budila a s pečlivostí sobě vlastní ji kontrolovala a podle potřeby podlévala, když ji nad ránem probudila vůně linoucí se celým pokojem, rozesmála ji také její fenka Eliška, která před rozsvícenou troubou přešlapovala a těšila se stejně jako ona na výsledek. Jo jo, to byla tenkrát pro celou domáctnost velká událost a nejen Gastronautka a její fenka Eliška na ni moc rády vzpomínají. Byla to totiž další pokořená meta, kterou oslavili obě holky i jejich kamarádi dvěma druhy domácích knedlíků, dvěma druhy zelí a lahvinkou svatomartinského vína.

Tady už je vám všem snad známo, že z té holky patlalky (ano, každé začátky jsou složité) se stala holka, co se za plotnou nebojí a zkouší nové a nové postupy, jen proto ať si následně pěkně pochutná. A tak Gastronautka vaří až do dnešních dnů. Stále experimentuje, nejraději relaxuje s hrnkem horkého kakaa a listuje ve food časopisech a kuchařkách a inspiruje se. Vaření je dnes její galaxií a přináší ji uspokojení.

Když zrovna nevaří, organizuje gastro akce v Ostravě, za všechny stojí za zmínku především dnes velmi populární ostravský Restaurant day, který společně s Gastronautkou prožívá pár stovek nadšených jedlíků a amatérských kuchařů. Věřte či nevěřte, v hlavě nosí spoustu dalších nápadů a v Ostravě uspořádala už nejeden farmářský trh nebo jiný gastrokoutek pro různé ostravské akce.

Někde mezi vařením a organizací festivalů obráží zdejší podniky a píše, jak se jí tam líbilo a jak jí chutnalo. Její vize jsou v mnohém nesmírně vesmírné, ale díky své nátuře a lásce k jídlu a vaření v žádném případě nejsou nesplnitelné. Teď je moc ráda, že někdo dočetl až sem a všem svým fanouškům slibuje, že je pravidelně bude zásobit dalšími akcemi, na kterých se pořádně nadlábnete, i recenzemi, které vás povedou za poznáním mnoha chutí i vůní.

  • O gastronautce

    Gastronautka

    Gastronautka chtěla být celé dětství kosmonautem. Jen si prostě našla kluka, začala mu z lásky vařit, protože láska prochází žaludkem. Později se s tím klukem rozešli, ale ona už u sporáku zůstala zaseklá. A tak vaří a vaří tam za sedmero těžebními věžemi až dodnes. Když zrovna nevaří, organizuje gastro akce v Ostravě nebo obráží podniky a píše, jak se jí tam líbilo a jak jí chutnalo.

  • Štítky

    blog brunch brunchustromu cestování lifestory marakéš maroko ostrava ostravacity ostrava city recenze restaurantday restaurantdayostrava snidanesblizuje travelling vanoce velikonoce
  • Odběr novinek

  • Sledujte Gastronautku



  • Oblíbené články

    • P(h)olévku pro všechny!
      31.1.2017
    • Važte si chleba, bez něho je lidem zle
      16.1.2018
    • Jak chutná Brno v červenci 2016
      2.7.2016
  • Kontaktujte nás

    • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
  • Sledujte Gastronautku

  • Partneři

    PixelwritersGetWeb.czOstrava

© Copyright 2016 Gastronautka.cz