Celý příběh se začal odehrávat jednoho sychravého dne v autě mojí kamarádky, která mimochodem velmi dobře vaří a pracuje na projektu Boule za ušima. Jedeme spolu na workshop komunikace na sociálních sítích, protože obě chceme být vidět, povídáme si, jak jinak než o jídle, když jí začne zvonit telefon. Volají ji z České televize, že by je potěšilo, kdyby dorazila do studiové kuchyně. Eva pro přehlšel práce odmítá. V tu chvíli slyším, jak se produkční ptá: „Za chvíli bude Restaurant Day, že?“ A Evka odpovídá: „Ano, bude. A Jitřenka zrovna sedí vedle mě, tak se rovnou domluvte.“ Telefon mám najednou u ucha já a domlouváme, kdy do telky naopak půjde Restaurant Day.
Jsem trochu posera, a tak se dávám do hledání parťáka, s kterým se do televize vypravím. Mám ideální představu, a tak telefonuji Báře. Vím, že jde na Restaurant Day poprvé, vím, že miluje asijskou kuchyni a vím, že žije ve Dvoře Králové. Telefon zvedá Karolína. První fail je na světě, když jsme spolu mluvily poprvé, špatně jsem si její jméno uložila. Nakonec si přece jen plácneme. Stávají se z nás kamarádky na facebooku a vymýšlíme, co budeme v televizi vařit. Potkáváme se poprvé na živo den před živým vysíláním. Dáme si společně limonádu, vše naplánujeme. Obě se tak trochu divíme, že jsme si sedly na první dobrou.
Další den se potkáváme ve čtyři hodiny ráno. Jasně si rozdělujeme role. Karol je opravdu zkušená kuchařka, takže otázky, které se vztahují k jídlu padají na její hlavu, já naopak budu prezentovat Restaurant Day. Tak se koukněte, my se samozřejmě tetelíme radostí, že má Restaurant Day Ostrava svoji „televizní show“, a to celkem ve čtyřech vstupech, které postupně venujeme přípravě excelentní Pho Bo polévky, jarním závitkům, čaji Masala a sezamovým sušenkám.
A na závěr mě ještě napadá, vypsat pár vychytávek, které jsem si ze společného ráno s Karol odnesla.
- Dobrá Pho Bo je hlavně o dobrém vývaru nejlépe z morkových kostí a koření. V pánvi na sucho opékáme přepůlenou červenou cibuli spolu s celou skořicí, kardamomem a badyánem. Doba opékání končí ve chvíli, kdy je cibule téměř černá. Rozvoněné koření, cibule, zázvor a kořínky čerstvého koriandru se pak vaří společně s vývarem.
- Tajné ingredience na omáčku, která skvěle sedí k vietnamským závitkům: pět lžic vietnamské rybí omáčky, dvě lžíce octa, dvě lžíce cukru, tři stroužky česneku nakrájené na plátky a hrnek horké vody.
- Netřeba si kupovat směs na Masalu, můžete si ji vyrobit doma v poměru, které vám sedne na míru. Experimentujte s zázvorem, hřebíčkem, kardamomem, skořicí, citrónovou kúrou a bílým pepřem.
- Láska prochází žaludkem. Já si tu holku prostě zamilovala a doufám, že jsme se ve studiu neviděly naposledy.