• Domů
  • Všehochuť
  • Restaurant Day
    • Blog
    • Registrace
    • Informace
    • Bejvávalo
  • Recenze
  • O mně
    • Můj příběh
    • O Gastronautce
    • K čemu jsem dobrá?
  • Kontakt
  • Domů
  • Všehochuť
  • Restaurant Day
    • Blog
    • Registrace
    • Informace
    • Bejvávalo
  • Recenze
  • O mně
    • Můj příběh
    • O Gastronautce
    • K čemu jsem dobrá?
  • Kontakt

Informace

Restaurant Day

Chtěli jste si někdy otevřít restauraci nebo vás jen zajímalo, jaké to asi je? Tenhle den je pak skvělou příležitostí. Na jednoduchý princip festivalu pop-up restaurací přišla skupinka milovníků jídla ve Finsku. Dnes to vypadá tak, že se během 24 hodin otevře na tisíce dočasných restaurací, stánků, domovů od New Yorku po Tokio a nápadům se meze nekladou, naopak. Více o tom, jak Restaurant Day začal v Ostravě, si můžete přečíst v rubrice Bejvávalo.

Říkáme si, co by vás tak mohlo zajímat?

Jak založím restauraci?

Improvizovanou restauraci, kavárnu, bar, čajovnu, bistro si může otevřít kdokoliv naprosto kdekoliv. A že je tento pop-up princip oblíbený, dokazují statistiky. V den konání posledního mezinárodního Restaurant Day se otevřelo 1383 restaurací ve 191 městech 31 zemí světa! V jeden den budete naprosto svobodní a nebudete podléhat žádným nařízením, pracovním řádům či omezením. Cesty založení jsou u nás v Ostravě vlastně dvě.

Ta první je, že se spojíte s námi, registrujete se u nás a celé to tak nějak uvaříme spolu. V předem vyhlášený den jednoduše vyrazíte s jídlem, které osobně připravíte, na místo, které vám včas odtajníme. Restaurant Day v Ostravě jsme rozjeli téměř před čtyřmi lety, podporuje nás Cooltour a stojí za námi také velmi silná mediální i veřejná podpora. To vše se počítá a profitovat z toho budete i vy. Postaráme se o veškeré formality a komunikaci s hladovým publikem.

Ta druhá je možná trošku náročnější. Ale víte, co se říká? Bez práce nejsou koláče. Rozhodně fandíme všem, kteří se pro tuto verzi rozhodnou. Při představě, že například v Porubě vyroste mladší brácha Restaurant Day Ostrava, naše srdce plesá radostí. Rozmyslete si, jak by vypadala ideální restaurace, do které byste rádi chodili, a co by se v ní podávalo. Zvolte si název a zaregistrujte se na webu Restaurant Day do mapy. Důležité je promyslet místo, v létě jsou nejoblíbenější parky, sady, dvorky, nábřeží a ulice, v zimě se lidé scházejí doma nebo v kancelářských prostorech. I v tomto případě se s námi můžete spojit, rádi s vámi zajdeme na kafe a povyprávíme vám, co jsme se za ta léta organizace naučili. Prostě je to tak, že kousek dortu prozradíme vše, co víme.

Pro obě varianty platí, že čím vtipnější a originálnější bude koncept vaší restaurace, tím více návštěvníků zaujme. Nepodceňujte prezentaci nabízených pokrmů a také prezentaci sebe sama jako restauratéra. Inspiraci najdete na našem Facebooku.

Zvládnu to úplně sám?

Pokud jste Superman, pak ano. Jinak, upřímně řečeno, stěží. Požádejte o pomoc přátele či rodinu, pomocná ruka se vám bude hodit. Provozování restaurace, i když jen na jeden den, je celkem namáhavá činnost. Nejde jen o přípravu jídla, ale i o jeho servírování a prodej. Součástí dění je také komunikace mezi restauratérem a jeho hosty. Práce v týmu je více účinná a užijete si víc zábavy. Rezervujte si čas na přípravu svého jídla, mějte dostatek místa na uskladnění teplých i studených pokrmů a plánujte vše dopředu, aby vás nepotkalo nepříjemné překvapení. Buďte realističtí, co se týče počtu lidí, které můžete obsloužit. Vyplatí se předvídat všechny varianty počasí.

Jak je to s výdělkem?

V případě otevření jednodenní restaurace se nejedná o soustavnou výdělečnou činnost, tudíž se nemusíte obávat kontroly ze živnostenského či finančního úřadu. Cena, kterou hosté zaplatí, je dobrovolným příspěvkem na suroviny. Principem celé akce je sousedské sdílení, radost nad dobrým jídlem, předávání receptů a třeba i navazování nových kontaktů.

Co když se u mě zastaví policie nebo hygiena?

Tím lépe, klientů z řady policie i hygieny si velmi vážíme! Upozorněte strážníky a hygieniky na koncept celé akce, nabídněte jim pohoštění a především sdělte, že se jedná o dobrovolnou komunitní akci, jejímž cílem je oživit veřejné prostory – které máte vy, jako občan, plné právo využívat.

Restaurant Day

  • O gastronautce

    Gastronautka

    Gastronautka chtěla být celé dětství kosmonautem. Jen si prostě našla kluka, začala mu z lásky vařit, protože láska prochází žaludkem. Později se s tím klukem rozešli, ale ona už u sporáku zůstala zaseklá. A tak vaří a vaří tam za sedmero těžebními věžemi až dodnes. Když zrovna nevaří, organizuje gastro akce v Ostravě nebo obráží podniky a píše, jak se jí tam líbilo a jak jí chutnalo.

  • Štítky

    blog brunch brunchustromu cestování lifestory marakéš maroko ostrava ostravacity ostrava city recenze restaurantday restaurantdayostrava snidanesblizuje travelling vanoce velikonoce
  • Odběr novinek

  • Sledujte Gastronautku



  • Oblíbené články

    • P(h)olévku pro všechny!
      31.1.2017
    • Važte si chleba, bez něho je lidem zle
      16.1.2018
    • Jak chutná Brno v červenci 2016
      2.7.2016
  • Kontaktujte nás

    • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
  • Sledujte Gastronautku

  • Partneři

    PixelwritersGetWeb.czOstrava

© Copyright 2016 Gastronautka.cz