Jako malá holka jsem nebývale ráda jezdila na školní výlety. Hrady a zámky mě bavily víc než jiné holky a kluky. Jako dospívající slečna jsem s podobným nadšením objížděla hudební festivaly. Teď, když jsem skoro velká holka, zamilovala jsem si food festivaly. Tento víkend se mým druhým domovem stala opět Olomouc, kde se konal třetí ročník Garden Food Festivalu.
Můj víkend byl plný jídla a piknikování ve Smetanových sadech. Do batůžku jsem zabalila jen deku, prozřetelně jsem přidala také plátěnou tašku na případné nákupy a vyrazila s bandou přátel na výlet. Vše začalo společnou snídaní ve vlaku. Dřív než jsme stihli vypít ranní kávu, nasoukat do sebe muffin a nějaké to ovoce, hlas z vlakového reproduktoru nás vítal v Olomouci. Ještě s nedopitou kávou jsme se přesunuli do areálu festivalu a dali se do poznávání a ochutnávání.
Top zážitky:
- Potřást si rukou s Honzou Punčochářem, podívat se na jeho zmrzlinovou show a ochutnat u něj plněnou makronku.
- Z vlastenecké potřeby si vystát dlouhou frontu na domácí hranolky z Ostravy a odejít z festivalového místa s kornoutkem těch nejlepších hranolek.
- Ochutnat bůček od kluků z restaurace Lobster.
- Na chvíli se přenést na asijské tržiště s jídlem a dát si Dim sum od Fishi Sushi & Friends.
- To vše zakončit na sladko citrónovo-rozmarýnovým nanukem s pořádnou vrstvou čokolády opět od Lobstrů.
- Podívat se na Wasantha Indica Demuni ze Srí Lanky v akci během jeho kuchařské show.
- Sáhnout si na bodec mečouna (kupodivu není tak ostrý, jak jsem očekávala) a zjistit, že za vynikajícími ústřicemi nutně nemusíte až k moři.
- Vyvalit se s okurkovou limonádou nebo pivem na deku a užívat si prvního letošního sluníčka.
- Projít si farmářskou sekci a nakoupit si domů dobroty na následující týden.
Odejela jsem s plnou plátěnkou a dobrým pocitem nejen v břiše, ale také na srdci. V následujících dnech si doma budu moci pochutnat ještě na:
- mladém kokosu (Prostě se jen na chvíli v pracovním týdnu přesunu jakoby na pláž.),
- marmeládě s příběhem (Mezi nejtěžší životní chvíle patří i ta, kdy stojíte před jejich stánkem a nevíte, která příchuť s vámi odjede domů. Polehčující pravidlo jedna: „nikdy, ale opravdu nikdy u nich nesáhnete vedle“. Polehčující pravdilo dvě: „pokud vám první pravidlo nestačí, pak jsem už za vás vyzkoušela pár kousků, můj žebříček rozkoše jest višeň s čokoládou – hruška s vanilkou – malina s limetkou“.),
- kokosových lívancích (Je to velmi jednoduché: vejce, kokosová mouka a rozšmelcovaný banán smícháme v poměru plus mínus 1 ks ku 1 lžíce ku 1,5 ks do lívancové hmoty a uděláme lívance, skvěle chutnají třeba s kokosovým pribiňákem, marmeládou s příběhem a ovocem.),
- žitném chlebu ze Zdravostí,
- Šufánkovic oříškovém másle (V Ostravě je seženete v milé prodejničce Květovárna poblíž Nové Radnice.),
- pivu z Tvarůžkové cukrárny
- a rozmarýnových tyčinkách z Rekovic (Jednou o nich napíšu, protože si zaslouží můj obdiv. Pokud nepatříte k těm, kteří potřebují dlouhosáhlé doporučení, pak v krátkosti zatím dodávám jen: „Jeďte k nim, nejlépe hned další volný víkend.“).
Bylo to parádní, nádherné, sladké, okouzlující, obohacující a nabíjející. Říkám si teď na konci obrazů z mého deníku, k čemu vám tam asi tohle povídání je? Tak v první chvíli si dobře proklikejte odkazy a domů si určitě něco kupte. A v řadě druhé se těšte na vydání ostravské, bo Garden Food Festival Ostrava is comming.