• Domů
  • Všehochuť
  • Restaurant Day
    • Blog
    • Registrace
    • Informace
    • Bejvávalo
  • Recenze
  • O mně
    • Můj příběh
    • O Gastronautce
    • K čemu jsem dobrá?
  • Kontakt
  • Domů
  • Všehochuť
  • Restaurant Day
    • Blog
    • Registrace
    • Informace
    • Bejvávalo
  • Recenze
  • O mně
    • Můj příběh
    • O Gastronautce
    • K čemu jsem dobrá?
  • Kontakt

Tažín všude, kam tvé oko dohlédne

7.3.2017

Taky někdy cestujete s jedinou vidinou, že se dobře nadlábnete? Láká vás víc Eifellovka nebo francouzská bageta, croissant či quiche? Já tedy zásadně cestuji za jídlem, až v druhé řadě a s plným břichem jsem ochotná obcházet pamětihodnosti. Stejně tak tomu bylo, když jsme vyrazili do Maroka. Úplně první impuls mi dala kamarádka, která sem tam rozjímala o jakémsi zázračném hrnci, v nemž si můžete připravit skvělé jídlo. Dlouho jsem si název toho hrnce nemohla zapamatovat, ale zemi odkud pocházel, jsem si uložila nejen do své paměti, ale také na svůj cestovatelský wishlist.

Pomalu tomu bude půl roku, co jsme se vrátili. A teď na konci zimy na tu cestu moc ráda vzpomínám. Stejně tak vím o pár kamarádech, kteří každým dnem do Maroka vyráží. Takže nechť tyto řádky poslouží všem, kteří se do Maroka chystají. Nebo taky všem, co je jim už na konci zimy zima a potřebují se zahřát. A v neposlední řadě všem, kteří rádi čtou o jídle.

Vše začalo v jednom ze čtyř královských měst Maroka, tedy v Marakéši, kde jsme trávili v součtu asi čtyři dny. Ještě než vám vyhládne, je třeba zavítat na hlavní náměstí, a tam si dát čerstvě vymačkaný pomerančový džus. Stojí asi patnáct korun a chutná parádně, pomeranče tu zrají na slunci do posledního dne, takže jsou opravdu sladké. Na náměstí Djemaa El Fna takových stánků najdete třeba kolem padesáti, kvalita šťáv se víceméně nemění a ceny jsou taky stejné. Mým cílem bylo pokaždé ochutnat jinde a podpořit tak každého trhovce jednotlivě. Pánové se na vás zpoza svých mechanických odšťavňovačů budou smát a lákat vás. Myslím, že tohle si prostě nemůžete nechat ujít.

Taky už vám kručí v břiše? Tak jdeme na to.

Earth Café (2 Derb Zouk, $, vegetariánská nabídka)

V nabídce tu mají sotva deset jídel, což jsem rozhodně uvítala, alespoň máte brzy vybráno. My jsme si dali vegetariánské jarní závitky a pak taky teplý salát. Ingredience na obě jídla byly víceméně stejné, a to špenát, dýně, kozí sýr, sezamový dresing a zase dýně. O to víc si vážím, že ve výsledku byla chuť v celku rozmanitá a díky koření a malým fičůrám místního kuchaře chutnala rozdílně. Restaurace je vskutku maličkatá, ale vegetariánské kulinářské ambice tu mají velké. Takovou kombinaci mám nejraději.

Amal Centre (Rues Allal ben ahmad & Ibn Sina, $$, jídlo s příběhem)

Je na čase, vrátit se k tomu zázračnému hrnci. Tažín je pokrm připravený v jednom pro Maroko typickém hrnci zvaném právě tažín, který má poklici vysokého kónického tvaru. Ta zajistí stékání odpařující se tekutiny zpět. Ve své podstatě jde o dlouhé pomalé dušení, kdy se v pokrmu zachovává co nejvíce lahodné šťávy.

Jsme třetí den v Maroku a tažín už nemůžeme ani vidět. Na trhu je většinou tažín hodně rozbředlý, kuskus v něm je spíš kaše a stále stejná zelenina nikdy neměla moc dobrou chuť. Ano, ano, začínám si myslet, že Maroko není meka koření. Nicméně, pokud jsem jela do Maroka kvůli tažínu, pak to byl tažín v Amal Centre. Tato přátelská restaurace není jen místem, kde se dobře nadlábnete, ale má navíc jisté poslání. Chce proměnit postavení žen v tamní společnosti. Pro své svěřenkyně pořádají vzdělávací literární večery, kurzy managamentu, pohostinství nebo účetnictví. Většina marockých žen totiž nemá možnost studovat. Mezi holkama a Amal Centrem pak funguje výměnný obchod. Mi tě něco naučíme a ty nám pomůžeš uvařit oběd. A ten oběd (nebo snídani, večeři či sváču) si vy máte možnost dát k snědku. Podpoříte tak činnost tohoto centra. Podle mě je to parádní.

Bazaar Cafe (Rue Sidi El Yamani 24, $$, od všeho trochu)

Tato restaurace v centru nás ani neurazila, ani nenadchla. Když jdu na jídlo v Čechách a konstatuji, že ono jídlo umím doma udělat lépe, je zle. Tak třeba tady měli marockou hariru uspokojivou, ale já ji dělám lépe. Nejvíc jsme si tu pochutnali na talíři tapas, což byly placky a marocký chleba s různými namatlánkami (humus, olivová tapenáda, pomazánka ze sušených rajčat).

Někdy je těžké, najít v Maroku dobrou restauraci, a tak pokud budete bloudit po centru Marakéše, bez ostychu sem zavítejte. Stejně tak jsme to udělali i my. Poslední den před cestou na letiště jsme se sem vrátili a výrazně víc jsme si pochutnali na poledním menu. Na seznam chutných tažínů jsme přidali další zážitek. Poslední den výletu jsem poprvé v Maroku ochutnala nerozvařený a ochucený kuskus v tažínu.

Zážitků máme více než dost, a tak slibuji pokračování. Čekání na další článek můžete vyplnit třeba koupí letenky do Maroka nebo poslechem dobré muziky. Závěrem mě totiž ještě napadlo, přidat zajímavý odkaz. Tak pro pořádek a větší rozhled. Ta kamarádka, co mě namotivovala k výletu do Maroka je skvělá saxofonistka a moc si vážím každé chvíle s ní. Hraje v tuctu formacích, ale tažín jí zásadně na zkouškách FORMY. Ještě je neznáte? Doporučuji k poslechu i koukání. A budete zase o fous pyšnější na to, co z Ostravy vzešlo.

Marakéšské tržiště

 

 

 

blogcestovánílifestorymarakéšmarokorecenzetravelling
Sdílet

Všehochuť

Může se vám také líbit

18.5.2019 > Restaurant Day v paláci
19.3.2019
Amatérští kuchaři žhaví plotny. Blíží se další Restaurant Day.
18.5.2018
Važte si chleba, bez něho je lidem zle
16.1.2018
  • O gastronautce

    Gastronautka

    Gastronautka chtěla být celé dětství kosmonautem. Jen si prostě našla kluka, začala mu z lásky vařit, protože láska prochází žaludkem. Později se s tím klukem rozešli, ale ona už u sporáku zůstala zaseklá. A tak vaří a vaří tam za sedmero těžebními věžemi až dodnes. Když zrovna nevaří, organizuje gastro akce v Ostravě nebo obráží podniky a píše, jak se jí tam líbilo a jak jí chutnalo.

  • Štítky

    blog brunch brunchustromu cestování lifestory marakéš maroko ostrava ostravacity ostrava city recenze restaurantday restaurantdayostrava snidanesblizuje travelling vanoce velikonoce
  • Odběr novinek

  • Sledujte Gastronautku



  • Oblíbené články

    • P(h)olévku pro všechny!
      31.1.2017
    • Važte si chleba, bez něho je lidem zle
      16.1.2018
    • Jak chutná Brno v červenci 2016
      2.7.2016
  • Kontaktujte nás

    • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
  • Sledujte Gastronautku

  • Partneři

    PixelwritersGetWeb.czOstrava

© Copyright 2016 Gastronautka.cz