• Domů
  • Všehochuť
  • Restaurant Day
    • Blog
    • Registrace
    • Informace
    • Bejvávalo
  • Recenze
  • O mně
    • Můj příběh
    • O Gastronautce
    • K čemu jsem dobrá?
  • Kontakt
  • Domů
  • Všehochuť
  • Restaurant Day
    • Blog
    • Registrace
    • Informace
    • Bejvávalo
  • Recenze
  • O mně
    • Můj příběh
    • O Gastronautce
    • K čemu jsem dobrá?
  • Kontakt

Today is Restaurant Day

8.1.2017

Na jednoduchý princip festivalu improvizovaných pop-up restaurací přišla skupinka milovníků jídla ve Finsku. Až do minulého roku vše probíhalo tak, že čtyřikrát do roka v předem daný den (obvykle na konci měsíců únor, květen, srpen a listopad) se otevřelo na tisíce dočasných restaurací, stánků a domovů po celém světě. Na konci roku 2016 helsinský tým do světa vykřičel změnu: „Today is Restaurant Day“. Do 2017 tedy vstupujeme v novém.

 

Podle zakladatele Timo Santaly, fakt, že se vášniví kuchtíci nebudou fixovat na konkrétní termín, rozváže jejich odvahu. Výhodou mezinárodního dne je velká pompéznost, už dávno však nehájí domácí kuchtění. „Doposud velké množství pop-up restaurací otevírá svá kulinářská stanoviště po celém světě čtyřikrát do roka, ale jen hrstka z nich mimo tyto dny. Všechny pop-up restaurace zapojené do Restaurant Day mohou být nyní nově realizovány v jakýkoliv den. Z tohoto důvodu od nynějška je každý den Restaurant Day.“ dodává Timo.

Dvakrát do roka, v létě a v zimě, do toho půjdeme opět my. Pro rok 2017 vyhlašujeme pro Ostravu tak zvanou letní a zimní edici. Ale rok má přece 365 dní, takže tu máme ještě 363 volných pokusů pro každého z vás. Město žije každý den v roce. Věříme, že máme-li odvahu, aby se naše nejbláznivější nápady a nejdivočejší sny uskutečňovaly každý den, naše společnost se stane lepší. Rádi vás budeme provázet na vaší cestě, vaše pop-up pokusy podpoříme všemi deseti. Pro přehled o každodenních pop-upech koukejte na mezinárodní web Restaurant Day.

Timova pravá ruka Antti Tuomola dodává: „Ale protože máme rádi i mezinárodní festival, zorganizujeme Restaurant Day i společně, a to vždy třetí sobotu v květnu.“ Tu letní edici tedy oslavíme společně s celým světem v rámci mezinárodního vydání, tu zimní naplánujeme na konec listopadu. První Restaurant Day v Ostravě roku 2017 se bude konat v sobotu 20. května. 

Po celou dobu organizace je pro nás nejpalčivější hlavně otázka KDE? Restaurant Day uspořádat. Venku? Nebo uvnitř? V této věci se dělíte na dva tábory a my bychom rádi vyhověli oběma stranám, a tak jsme vše uzavřeli šalamounsky, letní editoriál bude venku a zimní uvnitř.

Věříme v zemi několikapatrových čokoládových dortů, zemi nejladších sněhových pusinek, v zemi bezedných hrnců a v místo, kde má mince vždy dvě strany. Snad vás naše rozhodnutí potěšilo, a pokud třeba spíš ne, pak nezapomeňte na tu druhou stranu mince a ten čokoládový dort, to vše vám totiž díky Restaurant Day umíme dát.

 

blogostravarestaurantdayrestaurantdayostrava
Sdílet

Blog Restaurant Day

Může se vám také líbit

18.5.2019 > Restaurant Day v paláci
19.3.2019
Amatérští kuchaři žhaví plotny. Blíží se další Restaurant Day.
18.5.2018
Važte si chleba, bez něho je lidem zle
16.1.2018
  • O gastronautce

    Gastronautka

    Gastronautka chtěla být celé dětství kosmonautem. Jen si prostě našla kluka, začala mu z lásky vařit, protože láska prochází žaludkem. Později se s tím klukem rozešli, ale ona už u sporáku zůstala zaseklá. A tak vaří a vaří tam za sedmero těžebními věžemi až dodnes. Když zrovna nevaří, organizuje gastro akce v Ostravě nebo obráží podniky a píše, jak se jí tam líbilo a jak jí chutnalo.

  • Štítky

    blog brunch brunchustromu cestování lifestory marakéš maroko ostrava ostravacity ostrava city recenze restaurantday restaurantdayostrava snidanesblizuje travelling vanoce velikonoce
  • Odběr novinek

  • Sledujte Gastronautku



  • Oblíbené články

    • P(h)olévku pro všechny!
      31.1.2017
    • Važte si chleba, bez něho je lidem zle
      16.1.2018
    • Jak chutná Brno v červenci 2016
      2.7.2016
  • Kontaktujte nás

    • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
  • Sledujte Gastronautku

  • Partneři

    PixelwritersGetWeb.czOstrava

© Copyright 2016 Gastronautka.cz