Na jednoduchý princip festivalu improvizovaných pop-up restaurací přišla skupinka milovníků jídla ve Finsku. Až do minulého roku vše probíhalo tak, že čtyřikrát do roka v předem daný den (obvykle na konci měsíců únor, květen, srpen a listopad) se otevřelo na tisíce dočasných restaurací, stánků a domovů po celém světě. Na konci roku 2016 helsinský tým do světa vykřičel změnu: „Today is Restaurant Day“. Do 2017 tedy vstupujeme v novém.
Podle zakladatele Timo Santaly, fakt, že se vášniví kuchtíci nebudou fixovat na konkrétní termín, rozváže jejich odvahu. Výhodou mezinárodního dne je velká pompéznost, už dávno však nehájí domácí kuchtění. „Doposud velké množství pop-up restaurací otevírá svá kulinářská stanoviště po celém světě čtyřikrát do roka, ale jen hrstka z nich mimo tyto dny. Všechny pop-up restaurace zapojené do Restaurant Day mohou být nyní nově realizovány v jakýkoliv den. Z tohoto důvodu od nynějška je každý den Restaurant Day.“ dodává Timo.
Dvakrát do roka, v létě a v zimě, do toho půjdeme opět my. Pro rok 2017 vyhlašujeme pro Ostravu tak zvanou letní a zimní edici. Ale rok má přece 365 dní, takže tu máme ještě 363 volných pokusů pro každého z vás. Město žije každý den v roce. Věříme, že máme-li odvahu, aby se naše nejbláznivější nápady a nejdivočejší sny uskutečňovaly každý den, naše společnost se stane lepší. Rádi vás budeme provázet na vaší cestě, vaše pop-up pokusy podpoříme všemi deseti. Pro přehled o každodenních pop-upech koukejte na mezinárodní web Restaurant Day.
Timova pravá ruka Antti Tuomola dodává: „Ale protože máme rádi i mezinárodní festival, zorganizujeme Restaurant Day i společně, a to vždy třetí sobotu v květnu.“ Tu letní edici tedy oslavíme společně s celým světem v rámci mezinárodního vydání, tu zimní naplánujeme na konec listopadu. První Restaurant Day v Ostravě roku 2017 se bude konat v sobotu 20. května.
Po celou dobu organizace je pro nás nejpalčivější hlavně otázka KDE? Restaurant Day uspořádat. Venku? Nebo uvnitř? V této věci se dělíte na dva tábory a my bychom rádi vyhověli oběma stranám, a tak jsme vše uzavřeli šalamounsky, letní editoriál bude venku a zimní uvnitř.
Věříme v zemi několikapatrových čokoládových dortů, zemi nejladších sněhových pusinek, v zemi bezedných hrnců a v místo, kde má mince vždy dvě strany. Snad vás naše rozhodnutí potěšilo, a pokud třeba spíš ne, pak nezapomeňte na tu druhou stranu mince a ten čokoládový dort, to vše vám totiž díky Restaurant Day umíme dát.