• Domů
  • Všehochuť
  • Restaurant Day
    • Blog
    • Registrace
    • Informace
    • Bejvávalo
  • Recenze
  • O mně
    • Můj příběh
    • O Gastronautce
    • K čemu jsem dobrá?
  • Kontakt
  • Domů
  • Všehochuť
  • Restaurant Day
    • Blog
    • Registrace
    • Informace
    • Bejvávalo
  • Recenze
  • O mně
    • Můj příběh
    • O Gastronautce
    • K čemu jsem dobrá?
  • Kontakt

Važte si chleba, bez něho je lidem zle

16.1.2018

„Važte si chleba, bez něho je lidem zle.“ říká staročeská pranostika. A to, že staročeské pranostiky nelžou, snad víme všichni. Tedy pokud věříte na pohádky stejně jako já. Po všech těch peripetiích, kdy jsem zkoušela ze svého jídelníčku chleba úplně vyřadit (rozuměj, bylo to moderní) se k němu opět ráda vracím. Na týden až dva mi stačí jeden bochník od mé osobní pekařky, který ona zaručeně připravuje s láskou. Když jej zabalím do utěrky a papírového sáčku, vydrží dlouho až do snězení (u chleba z velkovýroby se nic takového pravděpodobně nestane).

O čem však tento článek má být? A co vám má přinést? Po přečtení …

  • budete vědět, kam v Ostravě pro kvásek
  • budete vědět, kam v Ostravě pro pečivo do domácí pekárny
  • si budete moct zkusit upéct svůj vlastní chléb, znám jeden fakt jednoduchý recept, o který se s vámi ráda podělím
  • bude váš den lepší

Znáte Maškrtnici? Tato nadšená domácí pekařka a blogerka je mi učitelkou. Pečivo peču jen sem tam, i přesto její články a recepty a mnohdy i krátké instagramové videonávody s napětím hltám. Rozhodně doporučuji její blog pořádně prošmejdit a inspirovat se. Společně s přáteli založila taky Pečem Pecen, což je komunita ochotných nadšených domácích pekařů, kteří se dělí o rady jak na chleba (a nejen ten), ale také o svůj kvásek na kváskové mapě.

Ze světa blogů se vraťme zpět nohama na zem k nám do Ostravy. Od doby, kdy jsem poznala naši Pawliczku, s oblibou říkám, že je naše ostravská Maškrnica. Ona to nerada slyší, ona je žena neuvěřitelně pokorná a skromná (tedy v tom pěkném slova symslu). A věřte mi, jsem moc ráda, že právě její chleba můžu jíst. Neboť chleba je podle mého třeba připravovat s pokorou.

Já: Každý, kdo někdy pekl chleba, si jistě všiml toho, že je mnohdy ze zcela nelogických důvodů jednou takový a jindy zase onaký. Pro nevysvětlitelnost tohoto jevu jsem třebas já osobně chléb přestala pravidelně péct. Ale je mi jasné, že když tobě to jde, navíc pokaždé skvěle, musíš mít tento jev mnohem víc probádaný. Jak to tedy vidíš ty? Máš odpověď na otázku, proč je chleba jednou takový a jindy úplně jiný, i když všechno děláme stejně?

Pawliczka: Kvásek je úžasný živý organismus a jako takový podléhá mnoha vlivům. Teplotě, tlaku vzduchu, postavení měsíce, náladě v domě, mojí náladě. Hlavně potřebuje lásku a něžné zacházení, musí být milován. Já svůj kvásek miluju, miluju každý chleba, který upeču. Je to boží dar. Doma se mi smějí, jak sedím před troubou a čekám, kdy vyběhne, jak si hraju s těstem, čichám ke každé skleničce s kváskem, který okupuje naši lednici. Občas je i před uložením pusinkuju a přeju jim dobrou noc jako dětem.

Já: Pečeš z kvásku? A proč? Kam na kvásek může obyčejný ostravský smrtelník?

Pawliczka: Peču ráda z kvásku, ale nezavrhuji ani droždí. Třeba buchty s povidly mi z kvásku nechutnají. 🙂 Kam v Ostravě na kvásek? Třeba ke mě. 

Já: Kdy plánuješ otevřít svůj podnik? A na co se v něm můžeme těšit?

Pawliczka: Náš podnik spolu s Petrem a Zuzkou Polákovými chystáme otevřít do konce ledna. Nabízet budeme výběrovou kávu a jídlo z mojí kuchyně. Zaměříme se na snídaně z chleba, který upeču. A svačinky, které si lidé budou moci s sebou odnést do práce nebo na výlet. Nabízet budeme také jednu obědovou polévku nebo malé jednoduché jídlo. Veškeré naše dobroty budou vegetariánské, mnohé i veganské a bezlepkové. Zvířátka milujeme, jsou taky hlavní složkou našeho interiéru.

(pozn. redakce: Myslím, že jakýsi zkušební provoz funguje už teď. :))

Já: Co dělá Pawliczka, když náhodou nestihne doma upéct chleba? Kam chodí pečivo kupovat?

Pawliczka: Co dělám, když nestihnu napéct? Koupím to v obchodě. Ale moc často se to nestává. Pořád se u nás povaluje chleba nebo něco sladkého. I když Vánoce jsme měli téměř bez cukroví, a to mojí troubou proběhlo 24 kilo.

Vedle Pawliczky máme v Ostravě také Chlebové drobky

Zkuste je, zaslouží si to oni, zasloužíte si to i vy.

Já: Kvasnice, instantní kvasnice nebo kvásek? A proč?

Tom za Chlebové drobky: Na chleba žitný kvásek, protože chuťově je výraznější, navíc kyselina mléčná uvolněná při kynutí působí jako přirozený konzervant, takže chléb déle vydrží. Ostatní pečivo jako rohlíky, housky, toustový chléb děláme z aktivního droždí kvůli chuti, je jemnější a méně nakyslá a hlavně je práce s kvasnicemi podstatně rychlejší. Sušené droždí je stejně dobré, jen práce s ním je trochu jiná, každému vyhovuje něco jiného.

Já: Kam k vám na pečivo?

Tom za Chlebové drobky: Chlebové drobky sídlí v Porubě na Čkalovově ulici vedle pošty. Zatím fungujeme jen na objednávku, ale začátkem února by měl být dokončen prostor prodejny, kde kromě chlebů a drobného pečiva plánujeme i sezónní koláče, sušenky a další překvapení. Pro objednávky nás muže kdokoliv kontaktovat přes Facebook a nebo mailem. 

Já: Když Chlebové drobky nestihnou doma upéct, kam jdou pro pečivo?

Tom za Chlebové drobky: Když Chlebové drobky nestihnu doma upéct, nejblíž mají večerku na Hlavní třídě.

A dál … Recept, který mi funguje téměř vždy

Je od mojí mámy. Tři hrnky mouky, 1,5 hrnku vody, sůl, kmín, případně bylinky a semínka. Vše šupnout do domácí pekárny (ona umí zázraky, ušetří vám 12 hodin, což je standartní doba kynutí), po 90-ti minutách těsto dáte do nahřáté nádoby a zakryté pečete půl hodiny, následně ještě čtvrt hoďky bez víka.

Na závěr položím otázku sobě a sama na ni odpovím. Kam chodí Gastronautka, když nestihne napéct nebo objednat u Pawliczky? Do Hrušky poblíž Českobratrské ul. pro jejich žitný chléb. Tedy né pro jejich. Mají nějakého dodavatele, ale tají jeho totožnost. V nabídce je však jediný, takže se nemůžete splést. Navíc se dá sehnat za bezkonkurenčních padesát korun. Nebo do sýrárny (či malého obchůdku nad Albertem v Karolině) pro Morávku.

 

A děkuji kavárně U Černého stromu, že v lednu podpořila #brunchustromu. Byl především o skvělém pečivu od @pawliczka.

 

 

 

blogostravaostrava cityostravacity
Sdílet

Všehochuť

Může se vám také líbit

18.5.2019 > Restaurant Day v paláci
19.3.2019
Amatérští kuchaři žhaví plotny. Blíží se další Restaurant Day.
18.5.2018
Pro koláč šla bych světa kraj
22.6.2017
  • kristýna ryglová

    Chléb je základ, to je jasná věc… Pro mě je o to důležitější, protože pracuji v pekárně . Bez chleba bych tak jednak neměla co jíst, a pak bych také neměla tak skvělou práci. Co je víc, než když je práce vaším koníčkem 🙂 . To jsem si vždy přála.

  • O gastronautce

    Gastronautka

    Gastronautka chtěla být celé dětství kosmonautem. Jen si prostě našla kluka, začala mu z lásky vařit, protože láska prochází žaludkem. Později se s tím klukem rozešli, ale ona už u sporáku zůstala zaseklá. A tak vaří a vaří tam za sedmero těžebními věžemi až dodnes. Když zrovna nevaří, organizuje gastro akce v Ostravě nebo obráží podniky a píše, jak se jí tam líbilo a jak jí chutnalo.

  • Štítky

    blog brunch brunchustromu cestování lifestory marakéš maroko ostrava ostravacity ostrava city recenze restaurantday restaurantdayostrava snidanesblizuje travelling vanoce velikonoce
  • Odběr novinek

  • Sledujte Gastronautku



  • Oblíbené články

    • P(h)olévku pro všechny!
      31.1.2017
    • Važte si chleba, bez něho je lidem zle
      16.1.2018
    • Jak chutná Brno v červenci 2016
      2.7.2016
  • Kontaktujte nás

    • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
  • Sledujte Gastronautku

  • Partneři

    PixelwritersGetWeb.czOstrava

© Copyright 2016 Gastronautka.cz